SELAMAT DATANG KE BLOG <<(@_~)--hidup hanya sekali>>

Nuffnang

Wednesday, August 11, 2010

Salam Ramadhan

Salam Ramadhan sumenya...
em btul2 rse janggal skrg...dh lme xupdate blog...
skrg nie ada kt opis lgi...1st day posa dh kne bke posa kt opis...uwaaah...
Tension...cuti dibekukn...keje kene setel sblm 31 August...
Makin bzy plk rsenya...aduyai...mybe akn berterusan bke posa di opis...
Zati nk minta maaf klu ada slh silap...
"Selamat Berpuasa"

Friday, July 16, 2010

Perkembangan terbaru Lyafrina pada 16 july


smlm kak lia dh mula ditukarkn masuk ke wad biasa....



setelah meminta izin dgn mak Kak lia,zati curi2 amik pic nie...

yelh kita sbnrnya xdibenarkn amik gmbr dlm hospital....

Thankz byk2 makcik izinkn zati amik gmbr kak lia...

mse smpai ke hosptal td kak lia mmg tgh tido...

btul2 tgk cm nyenyak...kdg2 terkejut bile ada dgr suara n mybe dia rse lenguh n sakit2...



pd mulanya zati pkkn wayar pe di lehernya....rupanya ini la yg diberitahu oleh fain....

zati boleh bayangkn betapa sakitnyer dia...cbe tgk keadaan sprti pic di atas...

2pn ada sedikit darah cm baru je lgi....ada skli kak lia terkejut tido trus pgg wayar nie....

agknyer dia rse sakit sgt....gerun zati tgk td...mnitis airmata tgk...



ini la mak kak lia...sntiasa mnjaga kak lia ketika kak lia sakit n dimasukkn ke hosptital...

ketika sembang dgn maknyer td...kesedihan jelas tergambar di air muka maknyer...

kami b2 cbe pujuk kak lia mkn ketika dia sedar td...

akan tetapi dia menolak cme dia minum air ribena je td....

kerap dia btyekan fain suaminyer...

zati bgth la pdnyer yg fain g slt jumaat...

agknyer dia rindu pd suaminyer...

fain mmg sorg suami yg baik,tabah n menjaga kak lia dgn baik...

Kak lia, kami sume rindu pd kak lia...cpt2 sembuhnyer...

teringt pd janji kite utk kuar bsama2...

==dengar lagu pudar di radio pgi td..trus teringt pd kak lia...kak lia, kak lia ingt x kenangan kite bsama2 time nie??

==pd kwn2,jikalau ada sbrg sms,ym,komen2 @ pe2 je yg zti xbls, bkn bmkna zti xnk bls k cme zati xbkesempatan utk bls...maafkn zati ye...

Perkembangan LyaFrina


1st zati nk minta maaf byk2 kpd kwn2 sume yg ingin tahu perkembangan kak lia.....

smlm zati xsihat tpkse amik mc....jdi sbb tue zati menyepi 2ari nie....

pgi nie zati kol fain...kak lia skrg dh ditukarkan msuk wad....

keadaan dia makin pulih n boleh makan dh...

dia mintak fain belikan dia nasi kerabu sbb kegemaran dia...

pepn tghari insyaallah zati akn pgi tgk lgi....

Thanks pd Kak Asha & kak Ain btungkus lumus melancarkan tabung khas utk kak lia...

zati minta maaf sbb xdpt bgi komitmen sprti kak asha inginkn sblm nie....

pada kwn2 sama2 la kite hulurkan bantuan kepada Kak Lia ye...

untuk maklumat yg lebih lanjut :

1) http://mdm7781.blogspot.com/2010/07/tabung-kami-bersamamu-lya.html


2) http://mama-danishsarah.blogspot.com/2010/07/pelancaran-tabung-kami-bersamamu-lya.html

Tuesday, July 13, 2010

Perkembangan & pesanan dri Lyafrina





Nie antara pic yg zti smpat zti amik tghari td mse zati g melawat
kak lia...
scara kebetulan mase nk parking kereta, keta pain pn ada msuk parking sebelah...
mse mula2 msuk ke icu, kak lia dlm keadaan lemah cm kesan ubat utk tido...
tapi agknyer dia dgr kami dtg tgk dia...dia cm paksa diri utk xmlelapkn mata...
untuk sembang dgn kami...byk bnde yg kami b'3 sembang td...
dlm mse yg sme zati genggam tgn kak lia kdg2 panas kdg2 sejuk...
sentiasa tye pasal ank dia si asya...
dlm kesempatan tue jgk zati smpat tye nurse yg jge kak lia time tue...
zti xleh nk citer byk cme nurse pesan kak lia xleh tggal mkn ubat...
utk pengetahuan kwn2...keadaan kak lia skrg nie amat myedihkan zati
mata dia kabur...xberapa nk nampak jelas...
sme2 kita doakn agar dia cepat sembuh ye
pesanan kak lia : zati , kirim salam ke sume kwn2 ye....
terima kasih bagi sokongan ke kak lia....

==zati wat entry nie utk memenuhi permintaan kak lia utk update blog dia...akn tetapi ats mslh yg xdpt nk dielakkn zati tpkse update entry nie ke blog zati...kak lia,zati minta maaf k

Monday, July 12, 2010

Be Strong ye Flizz_Lya, LyaFrina, Alyani Amran

Tengahari td pergi melawat kak lia , sedih tgk keadaan dia...dia dh separuh sedar...walaupn bkeadaan cm tue still mahu sembang cm biase2...lagi sedih sbb dia asyik sebut nama asya ank dia...pain pujuk dia yg pain akan bwk asya ptg nie...sedih ngn penderitaan yg dia alami utk buang air...dia ckp dia rse sakit klu nk buang...dh la 3ari dia xmakan...btul2 rse ksian tgk dia...teringt plk sblm2 nie time dia di ICU...Ya Allah rse sebak tgk keadaan dia td...zati tahu dia nk sembang lama tapi zati xleh lama sbb kne bagi peluang utk Flizz_Irma & Flizz_Za yg menunggu di luar...btul2 minta maaf ye kak lia...sbb 2org je yg dibenarkn masuk...Secara kebetulan Flizz_Irma ada balik ke malaysia...pe yg diciterkn oleh Flizz_Irma td mmg menyayat hati...zati xleh nk citer sbb itu rahsia kami...lgpn kami memenuhi permintaan kak lia untuk merahsiakn hal itu...tapi jadi makin sebak bile Flizz_Irma menitiskn airmata time bercerita sal kak lia mintak Flizz_irma kiss dahi dia...Yelah Kak irma jrg2 balik ke malaysia...mmg ssh utk jumpa dgn dia...smpai skrg kak irma sms zati xhenti2 menangis...Kak irma sbr k...Lgpn kak irma dh nk balik ke indonesia mlm nie kn...jge ksihatan k...dlm mse yg sme kami kol Flizz_Fidah...kami B'3 dlm keadaan sebak...Flizz_Fidah terkilan xdpt melawat...dia duk kt perak...sempat jumpa kak asha td...pd sapa2 yg smpaikn pesanan td zati dh pn smpaikn pd kak lia...thanks atas sokongan kwn2 sume...

Buat kak lia: pepn kami tahu kak lia sorg yg kuat & tabah....kami doakn kak lia cepat sembuh k...kami sume sygkn kak lia...

Kawan2,doakan utk Alyani Amran/ LyaFrina

Untuk pengetahuan kwn2 sume,...pagi tadi zati kol emk kak lia...
dpt berita kak lia msuk ICU....stat msuk ICU pd ari sabtu bru2 nie....
zati mintak pada kwn2 sume.....mari la kite sama2 berdoa moga kak lia cepat sembuh
pulih seperti sediakala....
Buat kak lia : ku rindukn senyumanmu,
gelak ketawa riangmu,
selalu buat kwn2 rse hepi,
pepn kak lia msti kuat k...kami sume ada untuk kak lia...

SAYANG kak lia!!!!

Friday, July 2, 2010

Ini la keputusannya....7 yg terbaik......


Tahniah buat pemenang-pemenang.....
Tempat Pertama : Nur Izzaty

Tempat Kedua : Anin

Tempat Ketiga : Cik Lala Kismis


Empat Saguhati :


(CkynHashim)




(Cikgu Azilah)



~~~pd pemenang, sila emel kn alamat anda ke
zati2810@yahoo.com.my

~~~minta maaf teramat sgt lambat umumkn keputusan...terdapat byk kesulitan yg berlaku...
~~~tahniah buat semua pemenang...




Friday, June 18, 2010

Antara pilihan juri2...pening den nk pilih....tolong2...

Ini la antara pilihan juri-juri utk friendship forever_zati contest.....
Sekarang nie zati tengah menilai yg mana layak utk ditempatkan antara 7org yg akan mendapat hadiah.....
Sapa-sapa nk tahu kisah peserta2 nie..juz klik pd gmbar je k....
1) Nuraarin


2) Anin


3) Ckynhashim


4) Ryn

5) Nora


6) Cik Lala Kismis


7) Cikgu Azilah

8) Kay J


9) Nor Daleela

10) Nur Izzaty

Wednesday, May 26, 2010

pesanan utk peserta contest Friendship forever_zati

bagi peserta yg join contest zati:

penyertaan dikira terima jika zati tinggalkan komen di entry anda k!!!!

masih ada lagi entry yg belum zati terjah....harap bersabar k...

kesulitan amat dikesali....

Buat Pn.Alyani:-

zati tau penyertaan kak lia sekadar utk bagi sokongan....jadi kak lia sanggup ke nk jadi juri yg ke4???hihi.....

Update senarai peserta contest Friendship forever_zati


1)Aarin
2)MamaLyna
3)anin
8)nia

Friday, May 21, 2010

Sorry...Sorry...Keputusan contest ditunda....

Zati nk minta maaf sgt2...cz blum wat keputusan utk Contest Frienship_forever zati...
2minggu nie trlalu bzy....yg jdi juri utk contest nie pn bzy....blog pn dh bhabuk dlm sminggu lebih..hadiah awal2 lgi dh disediakn....cume pemenang belum dipilih....pepn keputusan akan kuar dlm seminggu lebih lgi...harap maafkn zati yer...

Tuesday, May 11, 2010

Sambut Hari Ibu...


Selamat Hari Ibu.....
Sempena hari ibu, sbb xtau nk bagi pe kt emak....
bawak dia pergi makan kt Kedai Terapung atas air....
2pn asal2 bwk dia ke bank...dia ada urusan ckit...
sy bgi alasan nk ke opis ada brg ttinggal pdhl xpn....
sggh la ke kedai mkn nie....lokasi di Taman Nyamuk sblm jmbatn Bukit Kuang

wajah manis emak saya....hihi...

sebenarnya sy bwk dia dtg sni sbb bru2 nie dia ada ckp2 dh lme xmkn chicken chop

tgk la pic tue dh tersenyum lebar sbb mknan yg dia idamkn tue dh ada dpn mata...hehe

selain emak, saya bawak jugak adik saya yg ke2...iaitu ema
sblm nie pernah dtg sni dgn dia...konon2 dia nk blanja time tue....
tapi xbkesempatan nk mkn chicken chop disbbkn mslh2 yg xleh dielakkn(nnti buruk plk nama tauke kedai nie...psl servis je)...
bwk la dia kali nie...sbb dia pn kempunan nk mkn chicken chop
lgpn nanti dia nk g smbung blaja...

saya cmne plk???em sy sendiri pn mgidam nk mkn chicken chop...
xpuashati ari tue xdpt mkn...
posing2 dulu sblm mkanan sy n ema smpai....
mknan utk emak dh smpai dulu...

nie la air n makanan yg kitaorg order...3set air corrut susu & chicken chop....
akhirnya puashati dpt mkn mknan yg diidamkn...huhu....
boleh habiskn makanan dgn cepat walaupn sblm tue dh mkn nasi lauk tomyam kt umh...huahua

kuat mkn dh skrg nie bile dh stat ada selera mkn
i love u emak!!!!!!
saya tau emak terperanjat saya bwk dia kesini....

nie antara pemandangan di kedai mkn terapung nie....

sori pic krg memuaskn....nk msuk ke kedai nie kne lalu ikut jmbatn....

mse mkn terasa kedai bergoyang....

yelh kedai atas air.... yg xbiasa mybe akan gabra...

byk kali mkn kt sni sbb masakan dia best...lokasi n pemandangan pn ok...



Sunday, May 9, 2010

Montelnya dia....


eh eh apsal paling ke belakang plk nie....ish org nk gmbr dia nie....

aucakkk!!!haa ini la dia si montel...hihi....
malu2 time amik gambar nie...
siapa dia sebenarnya???


dia nie anak kepada bos zati.....anak yg ke2...

geram tgk pp dia tue...bru berusia 1thun lebih...

zati ada try dukung dia tpi xlarat....sbb berat...


haa...nie la dia bos zati merangkap ayah pd budak td....
anak dia td mmg sebijik ikut muke dia...





CONTEST MAI SECAWAN!


dateline : 10-05-2010
jom sama2 join:-KLIK DISINI
Khasiat Kopi Radix:

Menghilangkan Sakit Sendi dan Sakit Pinggang
Penyakit arthritis dan rheumatism terjadi hasil daripada peradangan yang berpunca dari ketidak seimbangan suhu. Kesannya mewujudkan kelebihan asid seperti asid urik yang menyebabkan ghout. Kopi Radix akan bertindak secara diuretik (memperbanyakkan kencing) dengan melakukan pengimbangan suhu dan asid. Terdapat testimoni yang banyak yang menceritakan kelebihan penggunaan Radix yang dapat menghilangkan sakit pinggang dan lutut.


Demam Panas

Minuman Kopi Radix akan menghilangkan rasa hendak demam jika diambil pada peringkat awal kerana bahan yang terdapat dalam Radix akan meningkatkan sistem imuniti untuk membunuh kuman yang menyerang tubuh. Tindakan bioflavonoid akan meningkatkan lagi aktiviti sel-sel imuniti dengan mempercepatkan pergerakan ke tempat serangan. Minuman Kopi Radix akan menyebabkan seseorang itu kencing dengan banyak, berpeluh dan terasa dahaga. Kesan dahaga ini membuatkan seseorang pesakit itu banyak minum air di mana suhu tubuh akan kembali stabil.

Ketumbuhan

Bahan yang dikenali sebagai quassinoid yang terdapat dalam Radix merupakan bahan anti tumor yang boleh menghilangkan ketumbuhan di otak. Ini diperkuatkan lagi oleh kajian Dr. Azizah Hamid daripada Universiti Putra Malaysia (UPM) pada tahun 2000. Dalam kes yang sebenar, HPA mempunyai rekod menyembuhkan ketumbuhan di otak setelah pesakit diberikan Radix bersama Omega3 dan Spirulina.

Radix Untuk Kaum Wanita

Radix mempunyai bahan antioksidan yang boleh memerangkapkan radikal bebas yang menyebabkan pelbagai penyakit. Bagi wanita yang menghadapi masalah keputihan, lelehan cecair ini dapat dihilangkan dengan hanya meminum Kopi Radix, begitu juga dengan senggugut. Kopi Radix mempunyai kesan detoksifikasi yang boleh mengeluarkan keracunan di hati dan membetulkan perjalanan darah. Bagi wanita yang menopouse, mereka memerlukan pytoestrogen dan kalsium untuk tulangnya dan ini boleh didapati dalam Kopi Radix.

Kopi Radix Untuk Pesakit Kencing manis dan Darah Tinggi

Radix juga mengandungi betasitosterol dan stigmasterol yang bertindak sebagai hipoglisemik (menurunkan paras glukos). Kekuatan gandaan diuretik menjadikan Kopi Radix juga boleh digunakan untuk merawat hipertensi.

Kopi Radix Untuk Tenaga

Kesan afrodisiak meningkatkan tenaga kelakian dan baik jika disinergikan bersama Omega3. Bagaimana ini berlaku? Satu kajian yang dilakukan di Universiti Malaya (UM) menunjukkan bahawa tikus putih yang diberikan Radix menunjukkan penambahan 480% hormon jantan manakala tikus betina pula melahirkan anak jantan lebih daripada anak betina dengan nisbah 3:1.

Kopi Radix mengandungi 7 herba pilihan :

Tongkat Ali (AFRODISIAK/ANTIOKSIDAN).
Pokok Mata Pelanduk (DIURETIK).
Pokok Teja Lawang (KARMINATIF).
Pokok Tebu Gajah (ANTIDOT).
Pokok Mengkudu Hutan (LAXATIF).
Halban (IMUNITI).
Larak Hutan (KARDIOTONIK).

contest SENYUMAN PALING MENAWAN~


Dianjurkan oleh miss chentazetty
Jom sama-sama join :- KLIK DISINI


Pic nie yg dipertaruhkan oleh zati...
Biarlh xmenawan pn...hihi...
suke senyum sbb senyum itu kn sedekah...
klu kite senyum org nampak kite hepi walaupn xhepi...
klu kite senyum sejuk mata org len memandang...

Jom serlahkan senyuman anda :

Tag : Selamat Hari Ibu

Tag nie zati amik dari Flizz_lya
Letakkan gambar anda bersama ibu anda. Tak kesah candid atau pose :-

Ceritakan apa yang berlaku dalam gambar ni :

1st sy nk bgth yg sy amat sygkn emak sy sepenuh hati...

Gambar nie diamik ketika saat2 menunggu nama sy dipanggil utk berjumpa doktor pakar....

pic nie diamik pada 28 April 2010....kalau diperhatikan betul2 muka sy cm lesu n pucat...

ini kali ke-2 sy berjumpa doktor pakar disebabkn penyakit sy

yg melibatkn telinga,tgkak n mulut...disebabkn penyakit nie juga berat badan sy makin turun...

Pada asalnya sy juz ajak abah je temankn sy ke hospital tapi emak sy yg sememangnya sy kenal

sikap prihatinnya nk ikut jgk...rela amik cuti xg keje utk temankan sy...

dh byk kali dia amik cuti semata2 utk anak dia...

yg paling sy ingt...klu sy posa ganti mesti dia akan masak masakan kegemaran sy...

walaupn sy xmengharapkn emk sy wt cm tue....dulu sy ke tempat dgn bawak moto...

1st day bwk moto bru je smpai opis dh tye dh smpai belum...mmg dia take care kt anak2 dia...

walaupn kdg2 sy jdi naik rimas....minta maaf ye emak...

tapi terharu dgn sikap prihatin dia

emak byk jgk berkorban utk membesarkn anak2nyer...yelh anak2 dia nakal2...

nk2 adik2 sy yg lelaki....dulu kehidupan kami kire susah jgk...

emak la yg tolong abah dgn wt pelbagai keje....utk tlg abah sara kami 1 keluarga

emak juga punyai minat yg sme dgn sy...iaitu ske bergambar...

emak sy jgk walaupn kdgkala dia nampak garang tapi hati dia baik,cpt sensitif....

(yelh anak bongsu kn)mudah rse kasihan...mudah menangis...mudah beri pertolongan...

n byk la mengenai emk sy...

apapn sy rse bersyukur n bertuah punyai emak yg byk pengorbanan yg dilakukan utk kami

juga begitu amik berat mngenai anak2nyer...

SELAMAT HARI IBU...

Kasih syg seorg ibu tiada tolok bandingnya....syurga dibawah tapak kaki ibu...

Tag 5 orang (kalau nak banyak pun boleh) :

Sebolehnya saya nak semua kawan2 yang ada dlm bloglist & datang kesini buat TAG ni sempena HARI IBU... (sori kak lia copy & paste ayat nie)

Friendship Forever_zati contest ditutup....

Thankz pada siapa yg join....

sori cz zati belum jelajah lgi siapa2 yg join...

Keputusan akan diumumkan lebih kurang dlm 2minggu lagi..

Pepn zati tetap rasa terharu atas kesudian siapa2 yg join...

Zati minta maaf atas masalah-masalah yg timbul time menganjurkan contest nie...

yg mana pada mulanya xleh nk tggl komen...pastue mcm2 lgi masalah yg timbul...

pepn zati minta maaf sgt2 yer....