SELAMAT DATANG KE BLOG <<(@_~)--hidup hanya sekali>>

Nuffnang

Friday, April 30, 2010

Pertemuan dgn F*Lizz Star


Pertemuan dgn LIZZ star(Fidah je yg xda....)
19-04-2010
Pertemuan yg dirancang last minute....siyes....pgi 2 tibe2 je dpt sms dri kak irma....

dia ckp dia dh ada kt msia....sy pe lgi....

trus kontak dgn kak lia ngn kak za....ajak jumpa ptg tue jgk...

yelh kak irma jrg2 balik msia....ptg pas hbis keje trus g amik kak lia....
tapi ada kejadian kelakar time nie...btul x kak lia...
still tsnyum sorg2 bile tkenang psl kejadian tue...mmg lawok benor....hehe

antara gelagat kitaorg time bjumpa...kak irma yg btudung hitam...

em sbb payah sgt nk jumpa...pe lagi busy dgn amik gmbr jelh kitaorg...

smbang2 smpai xsedar mse blalu...org sekeliling kitaorg tgk pelik je....

yelh ckit2 bgmbr....pastue smbg2,gelak ketawa xingt pe dh....hehe...

tkenang zmn blaja kt kolej dlu...byk knangan dgn diaorg awok2 Flizz star nie...

pandang la lihat la....antare pic yg disnap time perjumpaan best nie...

alolo kak lia ckit2 dgn kamera dia...hehe kak irma still cun...

kak za plk 64 berisi skrg nie pas bgelar istri org nie....

klu nk tau dia bru je dlm bbrpa ari lps keguguran kndungan dia yg pertama...

dia pn cm lemah n sedih lgi dgn kejadian tue...

insyaallah ada hikmahnyer setiap kejadian ye k.za...

korang perasan x....kitaorg mkn kt mne nie???em kfc lgi kn....
2yg sy n kak lia gelak2 tue...xhbis dgn kfc....

Flizz-Lia, Flizz-Irma,Flizz-za & Flizz Zati....sorg je yg xda....

dia stay kt perak...suami dia kje navy kt sne...(Flizz-fidah)


layan je dgn pic kitaorg nie....hehe...sumenya punyai minat yg sme...
suke bgambar....suke bposing.....


Balik tue sy hantar kak lia dlu ke rumah dia...
kebetulan si asya anak pada kak lia bru ada kt umh...
fain suami kak lia bru amik asya kt umh mama dia...
nie adalh 1st time kak irma jumpa dgn si asya nie...
baby pertama dlm Flizz star nie...
Best sgt2 dapat jumpa korang!!!
LUV U ALL FLIZZ STAR!!!
===em pasnie kak irma yg akan ikut jejak diaorg utk kawin...tggl la sy sorg je lgi yg blum kawin...bile ye=)






Sekali skala mkn mkanan segera...

18-04-2010
Haa...mse nie sy still xda selera nk makan nasi....2pn mkn mknan 1kali 1ari je...
akhirnya sy ajak someone g mkn kt Burger King....
dimana???kt Mesra Mall Kerteh la.....

nie dia pic sy kt Burger King....time nie waktu lunch hour

mse nie smentara tggu burger smpai....

sy mkn fun fries dgn aiskrim....sy skrg nie digalakkn utk mkn aiskrim utk skit tgkak sy nie....

akhirnya sy bselera jgk mkn walaupn xhbis burger yg sy order tue....cm mbazir plk....

ingtkn mkn kt Burger King je....tpi rse cm rindu plk nk jupa Kak lia...

ptg 2 pas hbis kje amik kak lia....sblm ajak dia,kol husband dia dlu...

minta izin nk amik bini dia kuar mkn....ingtkn nk ajak dia mkn2 kt restoran biase2...

tpi hati nie tgerak nk mkn kfc plk ptg tue....

ksian kak lia kne layan karenah zati nie....sori ye kak lia...

klu bjumpa dgn 1geng yg ada minat yg sma...pe lgi...siap2 sedia la bposing....

nie la dia Puan Alyani Amran.....ayu gitu...(puji2 nie ada mksd!!!hihi)

jgn marah ye kak lia....zati letak pic nie....cun pe...hehe


Flizz-zati & Flizz-Lya......
em...sy still solo lgi, kak lia plk dh jdi isteri n sorg ibu dh...

gaya sorg photographer....sntiase dgn kamera ksygan dia..serba biru dia nie...

senyuman siapa yg paling menawan????hehe

Friendship forever!!!!!
Pepn kak lia thankz cz sudi kuar mkn dgn zati....klu la time nie awok2 Flizz yg len ada kn bes....
tapi 2la sorg kt puncak sini,sana,sinun....em...rindu kt sume kwn2....
Flizz Star....Always in my heart....




Tuesday, April 27, 2010

Aku Terima WASIATNYA... PUan ALyani

Dh berapa ari tenet problem n keje pn tlalu byk.....last2 arini time zati bke log zati ada org tgglkn wasiat.....almaklumlah zman serba canggih nie sume nk disampaikn kot tenet....ok la KAK LIA...zati terima wasiatmu itu ye baby!!!...hihi

1.Thank & link the person that gave you the cik Cow (JGN LUPA COPY PIC)

Firstly syukran(terima kasih) pada KAK LIA sbb bg Cik Cow yg montel nie....Zati janji akan jaga dia nie baik2....boleh jadi haiwan ternakan pe...bisnes pe lgi....yelh sekor lembu harganya $$$$...(ada lembu nie boleh la nk gne wt gulai utk jamuan kawin zati..hihi)tapi kne tye jgk nie...nie lembu jantan ke betina??

2. bg balik wasiat ni kat 7 bloggers yg paling active or 7 paling tak active..

Dengan nie saya mewasiatkan pada mereka nie utk menjaga Cik Cow....jaga baik2 ye Cik Cow...mereka yg bertuah adalah :- Kak wani , ckynhashim, cicakgirls, zue @ annaleeya, nor, ibuaqil, ibuhakimhaikal (snggup xjge nie??)

3. bagi tau dorng ni yg dorng dapat wasiat dari orng kaya kg sepening

lalat

PENGUMUMAN..PENGUMUMAN... WASIAT NI DARI KG.SEPENING LALAT...wenggg...weng...weng.. poning lalat dah ni!!(ayat copy paste je....hihi)

4. cerita3 perkara apa yg anda selalu buat sambil tgk tv

Em handphone msti kne ada dlm poket time nie....tpi kdg2 terlupa...blh SMS kwn2 @ si dia utk tgk channel yg sy tgh tgk ketika itu...kdg2 mulut nie duk mgunyah,gelak sorg2...kdg2 baring2 ats sofa smbil tgk tv...kdg2 tgk tv smbil goyang kaki...kdg2 smbg2 dgn family cz time nie je kdg2 blh smbang2(byk lgi sebenarnya perkara)

5-Bagitau 3 makanan pelik yg pernah anda makan

em...apa yer....duk pk nie...TEMPOYAK...CENCALOK & KEREPEK NINJA...byk lgi tau...

6-cuba bg tau brp orng dah kawan anda kat FACEBOOK

alamak kne check dulu nie....346 org rupanya kwn sy kt FB...xsngka plk....sbb pe sy jrg2 check brapa org kwn sy kt FB

7-paberet soalan ni.....camner korng berjumpa spouse korang or pakwe or makwe...

Em....sweet plk rsenya...hehe...agknyer2 kes sy slalu usik dia kot dulu2....adalagi tpi xnk citer la....segan....huahua...apa yg penting...keikhlasan,kejujuran,kesetiaan yg bmkna buat sy....pepn sy hepi dgn dia....SAYA KASIHKN,SAYANGKN & CINTAKN AWAK TAU my baby....hihi...dia xtau sy pggil dia by singkatan dri perkataan pe...tpi sy jrg2 sgt pggil dia cm 2....sbb malu...hehe...

Promote.....promote......

====Juz promote BAGI pihak kwn zati====
''tempahan kurung,kebaya, telekung, jubah, n kain pasang utk majlis2 rasmi"
Tempahan dibuka sekarang sehingga 13 may 2010 ini,
dan brg insyaallah akn smpai sekitar 16 may 2010..
bg yg berminat untuk melihat barangan yg dijual,
leh usha2 di laman sesawang berikut...http://envyme-collection.blogspot
atau leh tgk kt fesbuk dgn nama 'lalincholic store'
bg yg berminat dgn jubah,blouse,n kain psg utk majlis perkahwinan,pertunangan @ formal,
leh bertanya kepada sy sendiri sbb patern selalu berbeza2 n xsama..
Boleh hubungi :-
sy;*adelin binti md zin
ym: ashlink007
sila sertakan nama,alamat,no tepon,email,n code baju skali =)
jgn segan silu utk bertnya yer,
consultation adalah percuma..hehe,
tp setiap pembelian 3psg ke atas akan dpt 10% discount!!!
Hehetrimas yg amat byk kwn2! =)
selamat membeli belah n bergaya sakan yer sume!!! Mmuahss~
====zati copy & paste dari facebook====

cabutan bertuah raflessia collection

Jom sama2 join :- KLIK DISINI

Tarikh Tutup : 28 April 2010

Friday, April 23, 2010

Rahsia Tarikh Kelahiran Dalam Bulan Islam



Sekiranya anda mengetahui pada bulan Hijrah anda dilahirkan, menurut pengetahuan

tradisional bulan itu mempunyai pengaruh yang tersendiri terhadap perilaku. Dicatatkan bagi

menambahkan pengetahuan:

Sebelum itu, jika anda tidak tahu tarikh lahir dalam hijrah, sila ke laman web ini -> http://www.rabiah.com/convert/

Panduan Bulan Islam

Muharram
Bersifat pendiam, sihat fikirannya. Mungkin akan menjadi bodoh jika tidak mendapat didikan yang sempurna, walaupun begitu, jika dididik dengan baik, dia boleh menjadi cerdik kerana bakat fikiran yang pintar cerdas ada padanya. Dia mempunyai keinginan yang baik dan selalu berada dalam selamat.

Safar
Tabiatnya buruk. Dia tidak suka mengakui kesalahannya. lbubapanya perlu mendidiknya bagi menghilangkan tabiat buruk itu, jika tidak, kehidupannya akan menjadi susah di kemudian hari. Walaupun begitu, sekiranya dia melakukan sesuatu untuk kepentingan dirinya, selalunya ianya akan mendatangkan hasil.

Rabiul Awal
Perwatakannya baik. Mungkin dia akan mendapat pangkat besar, menjadi orang berpengaruh atau kaya tanpa diduga. Dalam pekerjaan ramai yang suka. Sifat negatif dirinya termasuklah kurang sabar, hatinya keras dan mudah marah.

Rabiul Akhir
Perwatakannya jahat. Hatinya tidak tetap. Fikiran dan kemahuannya lemah, buruk nafsunya, kasar wataknya, mudah mengangkat tangannya. Kehidupannya menjadi sukar kerana tabiat buruknya itu. Ibubapa menempuh kesukaran dalam mendidiknya.

Jamadil Awal
Dia mempunyai tingkat keyakinan yang tinggi. Dia berani dan nekad, kadangkala melakukan sesuatu yang bodoh atau bahaya. Walaupun begitu, keberanian dan tekadnya itu akan menunjukkan hasil usahanya, yang menemui kegagalan juga.

Jamadil Akhir
Wataknya berani, dia hormatkan orang lain. Berbagai kepandaian ada padanya. Apabila dia tahu bahawa dia salah atau keliru maka dia mudah mengakuinya, tapi bila dia tahu dia benar, pendiriannnya keras dan tidak mahu mengalah. Semasa kecilnya, ibubapanya perlu mendidiknya dengan baik agar terserlah sifat-sifatnya yang baik itu, kerana jika betul didikannya, masa dewasa ia akan menyenangkan kedua orang tuanya.

Rejab
Semasa kecilnya dia degil dan nakal. lbu bapanya patut mendidiknya dengan baik agar dia dapat menerapkan nilai-nilai yang baik. Ketika sudah dewasa, dia suka bersikap merendah diri dan bersikap tidak tahu menahu. Ini agak berlainan dari sikapnya semasa kecil. Walau bagaimanapun hidupnya selamat dan sentosa.

Sya’aban
Perwatakannya baik. Hidupnya selamat dan rezekinya tidak putus-putus. Sewaktu kecilnya dia mudah mengalah semasa bermain dengan kawan-kawan. Kelakuannya baik, berbudi bahasa hingga semua orang sayang padanya. Masa dewasanya dia akan berjaya dalam segala kerjayanya dan mudah mendapat rezeki.

Ramadhan
Dia baik, pendiam, suka merendah diri. Dia tidak angkuh kepada teman yang dikenalinya. Dia tidak suka menonjolkan diriya. Kehidupannya selalu selamat.

Syawal
Perwatakannya keras. Hatinya keras. Dia tidak suka dikalahkan oleh orang lain. Hal ini membahayakan hidupnya, oleh itu ibu bapanya perlulah mendidiknya dengan betul bagi menghilangkan tabiat buruknya itu. Jika tidak kehidupannya menjadi susah kerana perangai keras hatinya, dan dia selalu bergaduh terutamanya dalam hal mencari rezeki.

Zulkaedah
Perwatakannya pendiam. Banyak perkara baik pada dirinya berubah menjadi buruk. Dia banyak berfikir, kerana sifat ini, satu hari nanti dia akan mendapat hasil yang baik dalam kehidupannya. Tetapi oleh kerana banyak berfikir, perbuatannya kadang kala menjadi keliru. Dia seharusnya bertindak tanpa terlalu banyak berfikir untuk mendapat hasil yang yang memuaskan.

Zulhijjah
Jika dia jahat dia terlalu jahat, jika baik terlalu baik pula. Dia sering mendapat padah dari perbuatannya sendiri. Dia sukar mengawal perasaannya, kadangkala terlalu berlebih-lebihan atau sebaliknya. 0leh kerana dia tidak dapat memberikan garis pemisah, dia sukar mempertimbangkan baik buruk perbuatannya. Dia seringkali menyesal kerana kurang hati-hati dan kurang pertimbangan.


====copy dari emel....


Keputusan pemenang utk ~1st giveaway from zati~

TAHNIAH!!!!!
Di sini zati nk umumkn senarai pemenang bagi giveaway yg zati anjurkan baru2 nie....

3 Pemenang cabutan bertuah :-
&
Pemenang utk referral terbanyak : -

===minta maaf cz lmbt umum nama pemenang...

===pemenang dipilih berdasarkan cabutan bertuah yg dicabut oleh kak zuha n kak zue officemate zati...tahniah utk sume pemenang...

===bagi pemenang yg dipilih sila tgglkan alamat emel anda ke ruang komen di bawah nie..& htrkan alamat rumah ke emel zati : zati2810@yahoo.com.my

Tuesday, April 20, 2010

m.e 1st Giveaway


1st Giveaway from m.e
Jom sama2 join:-KLIK DISINI

Mama Damia's Giveaway




Giveaway kali nie dianjurkan oleh MAMA DAMIA
Sempena umr Damia 6bulan....
Jom sama2 kita join :- KLIK DISINI

Monday, April 19, 2010

Ke Kuala Terengganu


17-04-2010
Hari sabtu baru2 nie saya n sekeluarga ke Kuala Terengganu
atas jemputan kwn abah ke kenduri kahwin anak kawan abah.

Posing2 dulu 4org adik-beradik time ondaway ke sana...

2beradik yg sememangnya giler posing....layannn

hah.....nie la dia pic pengantin perempuan dgn hantarannya...
yg peliknya pengantin lelaki xnk bergambar....sibuk layan tetamu

pic nie lak time jalan2 ke pasar payang....
kitaorg bposing2 time emak sibuk belek2 barang2....
huhu...mmg pns time nie....cz pasar payang xda aircond

ingtkn pas g pasar payang kitaorg trus balik...
jadi kitaorg 4org syok tido la kt belakang...
masing2 kepenatan...yelh 1ari sblm g KT dh penat g sne sni...
kaki pn dh lenguh nk bjalan...
las2 abah berhentikan kereta kt pantai marang...
niat dia juz nk beli layang2 je...
saya pn beli gk tapi beli utk diri sendiri & utk ema
las2 kitaorg trus g main kt situ...1st time saya men layang2 nie...
mmg syok...tapi xsyoknya cz men dlm berpakaian baju kurung...huhu
dgn angin sepoi2....mmg bes time nie....
abah plk amik kesempatan tido jp time kitaorg men nie...


sbelah kiri 2 layang2 saya....sebelah kanan yg ikhwan pye....


aksi2 time men layang2....

LAYANNNNN.....



====pepn mmg enjoy time nie...time ondaway balik abah ajk g pntai kemasik tpi len kali jelh...penat....

Sunday, April 18, 2010

bagi peserta 1st giveaway from zati

Sori sumenya...(maafkan zati)
Oleh kerana beberapa hari nie tlalu byk keje.....
jadi zati akan buat cabutan bertuah sblm minggu depan....
zati akan umumkn siapa pemenangnya ye....
HARAP BERSABAR SUME!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Juz nk bgth pd kwn2 yg join giveaway zati.....
zati akan mula buat cabutan bertuah start esok....
Jadi bagi sapa2 yg nk tau siapa yg akan terpilih dpt hadiah....jgn lupa jenguk2 kt blog zati pada ptg esok....
Hadiah akan diposkan kepada pemenang dlm beberapa hari slps keputusan keluar....
Paling lewat pn hadiah akan diposkan serentak dgn hadiah utk pemenang Friendship forever_ zati contest.....
Ini kerana minggu nie zati dh start busy dgn kerja2 zati di opis....
Pepn zati minta maaf sume yer...

Jawab la lagi.....

Mmg xda kerja betul la zati nie kn.....hehe...
Kali nie zati nk kwn2 jwb plk yer:-
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9
Pilih satu no.favourite kwn2, no. yang kwn2 pilih tersebut bermaksud keinginan keperibadian kwn2, jwpnnyer cm biase zati akan balas pada komen yer....

Friday, April 16, 2010

Senarai peserta join 1st giveaway from zati

Thankz yer pada yg join =)


===pada siapa yg mmg join tapi zati xmasukkn dlm senarai di atas bgth zati yer....

Jawab.....jawab....jwpnnya akan myusul

Ok kali nie sbb xtau nk post apa....
jdi zati nk tye kwn2 soalan nie....
juz tgglkan jwpn kwn2 pd bhgn komen....
6ti zati akan balas setiap jwpn kwn2 1 per 1 yer....
Sepasang mata melihat cermin yg retak,
kelihatan beribu wajah yg muncul dipermukaan cermin tersebut!
Jika kwn2 diberi pilihan, mana satu yang nk tengok?
1) wajah
2) retak
3) mata
4) kaca
5) cermin....
Pilih salah satu yer kwn2.......

====minta maaf jikalau zati balas lmbt yer...

1st giveaway from zati dh tamat

~1st giveaway from zati dh tamat~

thankz pada kwn2 blogger yg join giveaway yg dianjurkan oleh zati.....

senarai yg join, zati akan update dlm mase yg terdekat nie....

sori sgt2 cz zati skrg masih bercuti....

bagi sapa2 yg nk join contest yg dianjurkan oleh zati masih ada masa lagi ok....

pasnie kalau berkesempatan lagi zati akan anjurkan 2nd giveaway k.....

jgn lupa join k....THANKZ SUME......

.:::1st giveaway from zati:::.

Sticky mode until 16/04/2010(12.30pm)

Tarikh penyertaan : 04/04/2010(12.30pm)-16/04/2010(12.30pm)

Hai sume!!!
1st time
zati anjurkan giveaway nie....simple je...

juz follow condition di bwh:-

1) juz be my followers..

2) buat satu entry bkaitan dgn giveaway nie sesimple mungkin & letakkn referrel anda

3) letakkn link zati dlm bloglist anda

4) tinggalkn link entry anda di ruangan komen berserta dgn nama referral anda

Hadiahnyer merupakan kraftangan dari Sarawak

(3hadiah disediakan) & (hadiah diberikan mgikut cara cabutan bertuah) & (hadiah akan diberikan jgk utk referral tbanyak)

5) itu je syarat2nyer...simple je kn...thankz cz sudi join giveaway simple nie...hehe

===psst...psst...sapa2 nk join 1st contest yg dianjurkan oleh saya juz KLIK DI SINI..(byk hadiah disediakan)..

Monday, April 12, 2010

Bercuti start 12-04-2010 sehingga 18-04-2010


Hari nie zati dh stat cuti...

pada kwn2 blogger yg masih belum join giveaway & contest, masih ada peluang lagi nk join yer....

kwn2 blogger yg dh join giveaway & contest yg zati anjurkan...

zati dahulukn dgn ucapan terima kasih....

segala komen & message yg zati xsempat nk bls, zati minta maaf yer...

insyaallah pas bercuti nie zati akan balas yer...


Sunday, April 11, 2010

x sihat.......

Arinie dh masuk 4hari sy demam....yg nk dijadikan cerita pgi kamis sy dh stat sakit tengkak dgn suara serak(cm baru pas nyanyi lagu rock jer)....pagi 2 dh stat rasa panas sejuk panas sejuk....tapi still wat biase lagi...konon2 nk lawan la dgn demam nie...ala ke tghari n petang stat sakit telinga plk...telinga kanan sy cm bdengung...cm ada bnde je dlm telinga belah kanan...tapi still wat biase2 lagi...keesokannya suhu bdan cm mkin naik...dgn kerap rse panas sejuk panas sejuk....telinga kiri plk cm dgr suara org ramai sdgkn xda org pn...masih berdegil utk pergi ke klinik walaupn dh ramai kwn2 yg sarankn suruh pegi...dari sakit tgkak n sakit telinga ngn suhu bdn yg xmenentu...stat bgkak kt leher plk...bile dh stat bengkak sy jdi bpikir sekejap...adakah sy akan kene penyakit lme sy time kcik2 dlu...sy kerap mgalami bengkak2 bhgn leher....penyakit nie klu dibiarkan akan menjadi mkin besar n bengkak leher...& akan jadi payah utk diubati...mlm 2 masih xg lgi klinik cz nk tye tokwan sy cmne2 keadaan sy sbnrnya...akhirnya sebab dh rse cm xlarat smlm 10-04-2010 sy ke klinik...sy ckp sy sakit telinga, sakit tgkak n bgkak bhgn leher....dia check suhu sy...mmg tinggi jgk la...kire sy tahap demam lgi...pastue dia tye sy dtg dgn sapa...sy pgil adik sy(ema)masuk...dktor nk check telinga sy rupanya...tpkse buang tudung dpn doktor..dh la doktor lelaki...dia nk tunjukkn pd adik sy sbb pe sy skit telinga...rupanya bhgn gegendang telinga sy bgkak n merah2...pastue dia check dlm tengkak sy....ada merah2 jgk....pastue dia check kt bhgn bengkak leher sy...bkn leher saje rupanya pipi sy stat bgkak jgk...sy tye dktor adakah sy nie kne "bgkak keng"...dktr ckp rsenya bkn...lme dia bpk sy nie sbb pe bgkak,...kire dia cm xatu sbb pe...pastue dia pggil dktr len tlg check skli dgn dia...dktr lelaki jgk...adess...malu la leher sy jdi tantapan diaorg skejp...hehe...dktr yg sorg lgi 2 ckp mybe bkait dgn tiroid xpn "bgkak keng"....las2 dktr tue ckp sy rse awk "bgkak keng"agknyer...tapi sbnrnya sy xberapa pasti...jdi sy bgi awk ubt 2 ini blah2....tapi yg psti dktor ckp sy dh xblh korek telinga sy wat slme2nya....terkejut sy mse 2...dia ckp kalu x mkin teruk keadaan telinga sy...n mybe jdi pekak agknyer...jdi sy kne pkai ubt titik utk cairkan tahi telinga...sy dpt ubt 3jenis je....ubt surut bgkak,ubat tahan sakit dgn ubat tampal kt leher utk bgkak...nsib baik skrg nie pkai tudung...jdi org len xtau ada pe disebalik tudung nie...skli tgk cm org tgh patah leher....adess...yg sy nie pkai sbelah je...xboleh nk gerakkn sgt muke sy...klu x rse sakit...harap2 cepat sembuh....nsib baik esk dh stat cuti....sy dh apply awl mggu lepas....yahoooo....cuti 1minggu....stat ari isnin(12-04-2010) smpai ahad(18-04-2010)...



Saturday, April 10, 2010

April 2010 Blog Giveaway!!!


Giveaway kali nie dianjurkan oleh
LIN HANDMADE GREETING CARDS

Saya tertarik dgn keunikan kad yg dihasilkannya...

JOm sama2 join :-
KLIK DISINI

My Family Beday Contest


Kali nie dianjurkan oleh yana


sempena harijadi serentak emaknya(27/3),adiknya(28/3) dengan suaminya(29/3).


Kebetulan plk harijadi adik zati jatuh pada 28-03



jom sama2 kita join :- KLIK DISINI


DNgiveaway



Kali nie dianjurkan oleh DnBlogshop yg mana

ingin mengadakan Dngiveaway kepada siapa yang bertuah.

Pemenang adalah berdasarkan cabutan bertuah.

Jadi sapa yang bertuah, dia yang dapat.

JOM SAMA2 JOIN :- KLIK DISINI


Friday, April 9, 2010

Contest Baca London : Menang London

25-05-2010


Kali nie sy join contest yg dianjurkan oleh Bro Long Haffiz...

Dia nie merupakan seorang perantau n pelajar yg tgh belajar kat London....

Hadiah yg akan diberikan adalah barang dari London...

Jom sama2 kia join :- KLIK DISINI

**Jangan lupa jadikan zati referral kwn2 yer....**

Entri yg zati ske adalah bertajuk : Mengenal dan Menikmati Empat Musim di London

Komen zati : Saya suke baca entri nie kerana saya dapat mengenal & mengetahui keadaan di negara luar ....yelh saya belum pernah ke luar negara...impian saya nk ke negara JEPUN...sbb saya amat suka tengok gmbar pemandangan yg cantik....bila saya baca entri nie saya tertarik dgn empat musim yg pernah saya baca di dalam artikel ketika dulu...Musim Luruh, Musim Sejuk (Winter), Musim Bunga (Spring) & Musim Panas (Summer)....antara 4musim nie saya sukakn musim luruh & musim bunga....kalau dapat snap gambar kt sana mesti best...& saya juga dapat rasakn apabila saya berhadapan dgn pemandangan sebegini mesti timbul suasana yg romantik...sejuk mata memandang..

Referral contest : zai kulim

***pesanan buat pihak penganjur....saya akan sticky mode entry nie bile hampir 17 May 2010 ye...sabar...coz ada entry len yg perlu wat sticky mode wat masa nie...harap dapat menerima penyertaan saya yer...


"GIVEAWAY & CONTEST with FAZILZURA"

Kali nie dianjurkan oleh fazilzura
Sempena pembukaan blognya baru & folower mencapai 100 org
Untuk Contest , zati teka langsir yg bernombor 7(tujuh) FAZILZURA dh hiaskan di tingkap rumah baru...
Jom sama2 join:- KLIK DISINI

Thursday, April 8, 2010

Cabutan Bertuah


Sempena pembukaan semula kedai ini.

pihak kami ingin membuat LUCKY DRAW untuk 3 orang yang bertuah.

kami harap hadiah yang tak seberapa lumayan ini dapat diterima.

kepada sesiapa yang ingin menyertai LUCKY DRAW ini perlu mengikut syarat yang ditetapkan.

1. post di blog anda tentang LUCKY DRAW

2. follow blog ini

kepada mereka yang telah memenuhi syarat di atas boleh tinggalkan comment di sini berserta link posting anda.

KEPUTUSAN LUCKY DRAW AKAN DIUMUMKAN PADA 4/5/2010
HADIAH-HADIAH !!!!!


1st = Rm30 + BROOCH ( PILIHAN ANDA )

2nd = Rm20 + BROOCH ( PILIHAN KAMI )

3rd = rm10 + BROOCH ( PILIHAN KAMI )

Good Luck To all :)

JOM SAMA2 KITA JOIN :- KLIK DISINI

"Earth We Care, We Love You Contest"


"Earth We Care, We Love You Contest"




Contest nie dianjurkan oleh FaizalSulaiman




Air (Hujan, Banjir, Pantai..yg berkaitan dengan air)


Gambar banjir nie diambil pada tahun lepas...betul2 depan opis tempat kerja zati...

begini la keadaan kat kawasan industri Teluk Kalong kalau hujan berterusan lebih dari separuh

hari...gambar nie diambil ketika kitaorg diarahkan balik...

takut terkandas disebabkan air makin naik...keadaan sebegini xsepatutnya berlaku...

saya berpendapat keadaan nie berlaku disebabkan sistem pengaliran air longkang

tersumbat disebabkan sikap "kerajinan" manusia yg mbuang sampah di dalam longkang...
juga disebabkan kerakusan manusia dalam mengejar pembinaan pembangunan

baru yg menghakis tanah menyebabkan kawasan disini tergolong dlm kwsn rendah...
juga kurangnya tempat tadahan air
(contohnya paya ditebus guna utk dijadikan tapak pembinaan & kilang)

==== minta pihak penganjur dtg SINI


Wednesday, April 7, 2010

Rahsia wanita tanah, air, api, dan angin

Rahsia wanita tanah, air, api, dan angin

Penentuan unsur seseorang ditentukan melalui anak ke berapa dalam keluarga.
i) Tanah - anak pertama, kelima, kesembilan
ii) Air - kedua, Keenam, kesepuluh
iii) Api - ketiga, ketujuh, kesebelas
iv) Angin - keempat, kelapan, kedua-belas
~Wanita berunsur Tanah~

Tanah yang subur mampu membuahi tanaman yang hijau dan mekar.

Wanita yang bersifat tanah biasanya mempunyai sifat-sifat seperti:

* Rendah diri di hadapan suaminya serta hormat dan patuh, setia serta rela berkorban demi kasih sayangnya kepada suami.

* Sebahagian sifat tanah, wanita jenis ini tidak cerewet, tidak suka bercakap meninggikan diri, tidak menyombong dan bukan seorang pemarah.

* Tenang dan mengamankan jiwa suami, selalu memberi galakan dan sokongan dan tidak suka membantah atau membangkang.

* Orang yang berperawakan manis dan lemah lembut, pembersih dan sentiasa menjaga kecantikan untuk suami.

~Wanita berunsurkan Air~

Air sifatnya bersih dan suci, sejuk, nyaman serta menghilangkan dahaga.
Air juga sifatnya mencambahkan benih, menyuburkan serta menyegarkan.
Wanita bersifat air mempunyai ciri-ciri seperti berikut:
* Menghidupkan hati suami menjadikan suami sentiasa bersemangat.
* Mengambil berat tentang suami dan kebajikan anak-anak serta tidak membiarkan anak-anak hanyut dibawa arus hidup.
* Hatinya bersih serta boleh membahagiakan suami dan anak-anak.
* Menenangkan hati suami bila si suami menghadapi masalah.
~Wanita yang berunsurkan Api~

Api sifatnya panas dan membakar tapi menerangi kegelapan malam.
Ia juga menghangatkan kedinginan malam serta digunakan untuk memasak.
Wanita bersifat api:
* Cintanya sentiasa hangat membara kepada suami serta kuat cemburu.
* Cergas dan cepat dalam geraklaku menjadikan dia seorang yang cekap dalam menguruskan hal-hal rumahtangga.
* Penasihat yang baik kepada suami.
* Pandai dan cekap menguruskan rumahtangga.
* Pandai menghias diri agar kelihatan cantik dan menarik di hadapan suami.
* Sentiasa waspada dan cepat bertindak bagi menyelamatkan keadaan.

~Wanita berunsur Angin~
Angin meredakan kehangatan, menjadi sumber tenaga.
Wanita yang berunsurkan angin:
* Mempunyai sifat lemah lembut dan menyenangkan suami.
* Pandai bermain kata dan memujuk rayu.
* Sopan santun dan berbudi pekerti mulia.
* Bijak mewujudkan suasana selesa.
* Hati yang cepat berubah ubah.

===forward dari email....betul2 tertarik bace topik nie...
===saya anak sulung jdi tergolong unsur tanah la....


GIVEAWAY FROM DAMIA

Giveaway kali nie dianjurkan sempena birthday damia 13april nie......
hepi birthday damia....kiutnyer dia...
Tarikh tutup : 25april 2010
jom sama2 join :- KLIK DISINI

Time lunch pergi kemana?

Kebiasaannya time lunch akan kuar dgn kwani....em sy nie stat keje sni jdi mls sgt nk mkn kt
luar...jdi sy n kwani biasenya akan g beli tapau n mkn kt bilik...pas mkn bru lyn tenet k @ layan
games k @ tido jp...




hah...nie la dia kedai mkn yg sy kerap sgt g tapau....kedai nie xtau la nme pe...tpi sy bagi nme
"kedai ats bukit"..sbb?? em kdai nie btul2 atas bukit...bersebelahan ngn kwsn opis TCL....kt sni
kalu nk tau lauknyer byk cume biasenya lauk yg sama je...jrg2 tukar menu...tpi keistimewaan kt
sni harganya murah,makanannyer ok...em xdalh manis mskannya.....
Selain kdai kt atas....kdg2 sy n kwani g tapau kt kdai2 len yg berdekatan....klu rse nk mkn kt luar
kdg2 kitaorg g gk mkn kt kdai mkn kt pntai marina,kfc @ kdai mkn kt kwsn bdr & Kijal.....nie la
rutin time lunch sy waktu bkerja....

Kesilapan / Ketidak kesempurnaan

Kesilapan / Ketidak kesempurnaan dalam Ibadat & Amalan

Sejak sekolah rendah hinggalah sekarang, penceramah yg paling diminati dan dikagumi ialah Dato' Ismail Kamus..tak pernah jemu mendengar ceramah beliau..

Berikut adalah bahagian ke-3 himpunan kesilapan / ketidak kesempurnaan dalam ibadat yg dipetik daripada ceramah2 beliau:

1. Selalunya ketika kita sedang berpuasa sunat, apabila ada orang ajak makan kenduri, kita akan menolak..dengan alasan kita sedang berpuasa..sayang sgt nak bukak puasa kononnya nak dapat pahala puasa penuh..Sebenarnya, kalau dlm keadaan macam ni, adalah lebih baik utamakan utk kita bukak puasa dan pergi kenduri ersebut..kerana memperkenankan jemputan itu lebih utama daripada kita meneruskan puasa sunat tersebut...hmmm, bukak puasa pun boleh dapat pahala lebih..takkan tak nak?

2. Ramai yang menganggap Islam ini hanya pada ibadat sahaja..hukum solat, puasa, haji dijaga sepenuhnya.. tetapi hukum2 yg lain langsung tak mau ikut cara Islam contohnya bab riba, rasuah, dan sebagainya. Islam itu syumul (menyeluruh) .

3. Sesetengah masjid suka bertarhim (baca ayat al-Quran sebelum azan Subuh) dan dilaungkan kuat2 speaker tu sampai satu kampung dengar... kadang2 sejam atau setengah jam sebelum azan dah bunyi dah..HARAM hukumnya kerana mengganggu orang tidur. Kena ambil kira orang di sekeliling tu mungkin ada orang tua, kanak2 baru lahir, orang sakit, orang yg tidur semula selepas bangun tahajjud, dsb...buat apa nak kacau mereka tidur? Yang disyariatkan dalam agama adalah azan Subuh sahaja..kalau nak baca al-Quran pun baca sorang2 cukup..tak payah bagi sekampung dengar...rasa2 macam dapat pahala, rupa2nya dapat bala...Sebenarnya kalau kita sedang baca al-Quran sorang2, tiba2 kawan sebelah kita tertidur, kita kena berhenti membaca al-Quran sebab menghormati orang yg sedang tidur itu..inikan pulak sekampung?? Kalau nak bertarhim kuat2 pun agak2 dalam 10 minit atau 5 minit sebelum azan tu cukuplah..tak payah lama2...sempat la orang nk bangun bersiap2 utk ke masjid..Kalau ada AJK masjid yg baca ! ni, please advise..

4. Apabila kita hendak sembahyang, tiba2 hidangan makanan dah disediakan, makanlah dulu..ini kerana bimbang kita tak khusyuk dalam sembahyang nanti..begitu juga jika kita terlalu mengantuk, tidurlah dulu baru sembahyang.. tapi dengan syarat masih di awal waktu lah..

5. Sesetengah orang menghadapi masalah ketika hendak bertakbiratul ihram..kadang2 angkat takbir berulang-ulang kali tapi masih tak masuk niat jugak..itu cumalah gangguan syaitan sahaja..memang ada syaitan yg tugasnya khas hanya utk mengacau orang yg sedang bertakbiratul iham sahaja.. pedulikan bisikan syaitan itu, yakin dengan diri sendiri...Berkenaan dengan niat pula; niat itu bukannya dibaca dlm hati, tapi hanya lintasan dalam hati sahaja..jika dibaca, itu yg menyebabkan susah nak masuk sebab panjang sgt nak dibaca..Apa yg dikhuatiri adalah berikut: Jika anda sudah bertakbiratul ihram kali pertama dan andainya ia sudah sah disisi Allah, tapi kemudian anda ragu2 lantas anda turun semula dan takbir utk kali kedua..Takbir kali kedua itu akan menyebabkan solat anda menerusi takbir pertama tadi terbatal..dan jika anda meneruskan solat dengan takbir kedua itu, bermakna anda meneruskan solat dalam keadaan solat yang terbatal..Melainkan anda melakukan takbir kali ketiga..! Jadi kesimpulannya, make yourself firm & confident ketika takbir seelok-eloknya dapat pada takbir pertama & jgn peduli dengan bisikan syaitan..

6. Terdapat segelintir imam yg berdoa selepas solat akan memulakan doa dengan "Hamdan hamidin", "Hamdan zakirin", atau "Hamdan syakirin".. Bunyinya memang sedap, tapi dari segi nahu bahasa arabnya salah...ini kerana terdapatnya huruf Alif Lam pada perkataan kedua di setiap bacaan tersebut.. Jadi yg sebetulnya harus disebut begini: "Hamdal-hamidin" , "Hamdaz-zakirin" dan "Hamdasy-syakirin" . (p/s: huruf z adalah huruf zal).

7. Menurut mazhab Shafie, mesti terdapat 7 anggota yg menyentuh tanah ketika kita sedang sujud iaitu dahi, kedua2 tapak tangan, kedua2 lutut dan kedua2 PERUT ibu jari kaki (hidung sunat sahaja)..yang nak ditekankan di sini adalah berkenaan perut ibu jari kaki, bermakna ibu jari kaki mestilah dilentikkan ketika sujud barulah perutnya boleh mencecah tanah..terdapat ramai orang yg kakinya menegak sahaja tanpa dilentikkan. Ketika sujud..tak sah solat kalau macam tu..lagi satu yg selalu mesti diperhatikan ialah ketika sujud sebelum tahiyat akhir, ada yg dah standby siap2 dah kakinya disilangkan seperti tak sabar2 hendak duduk tahiyat akhir..itu pun tak sah juga solatnya..berjaga2. ....jangan disebabkan hal yg kita anggap remeh camni menyebabkan solat kita tak diterima oleh Allah..

8. Di bulan puasa, orang kita rajin menghantar kuih2 atau juadah2 ke rumah jiran..memang bagus sekali..tapi silapnya di mana? Orang kita selalu mengharapkan dibalas juadah tadi..itulah silapnya..niat dah lari..Kalau menghantar kuih-muih ke rumah sebelah, niatlah kerana Allah..jangan mengharapkan dibalas..kalau dibalas itu rezeki lah..

9. Apabila kita bersolat di tempat yg limited space tapi ramai orang, contohnya di surau R&R, dalam kapal terbang, dan sebagainya, sesudah kita solat, terus aje bangun utk bagi ruang kpd orang lain utk solat..tak payah nak berwirid la, doa panjang2 la, sembahyang sunat ba'diah la, ape la..sebab lebih utama utk kita bagi orang lain peluang utk solat, menunaikan perkara wajib berbanding kita nak buat perkara2 sunat..lebih2 lagi kalau waktu maghrib sebab waktunya pendek..kat R&R ramai orang camni..

10. Menunaikan haji sememangnya adalah rukun bagi kita..tetapi kita kena pandai menyusun keutamaan..contohny a jika kita dah cukup duit nak pergi haji tahun ni, tiba2 ada saudara kita yg jatuh sakit memerlukan kos perubatan yg tinggi, kita kena tangguhkan dulu pergi haji tu..guna duit tu utk membantu saudara kita..itu yg dituntut dalam Islam..

11. Jika kita hendak sembahyang sunat, tiba2 ada tetamu datang rumah, kita kena tangguhkan sembahyang itu dan pergi layan tetamu dulu..itu yg lebih utama..contohnya apabila selesai solat zohor, kita hendak solat ba'diah, tiba2 ada tetamu datang..tangguhkan solat ba'diah tu dan pergi layan tetamu dulu..selepas dah selesai baru buat solat ba'diah.. dan jika dah tak sempat, solat ba'diah zohor boleh diqada selepas solat asar.. walaupun selepas asar dah tak boleh solat sunat lagi, tetapi jika utk qada solat ba'diah zohor boleh..kerana ini pernah dibuat sendiri oleh nabi..tapi itu pun jika ada hal yg tak dapat dielakkan..kalau saja2 nak qada tak boleh..

Sebagai kesimpulan kepada point2 di atas, kita hendaklah pandai menyusun keutamaan dalam beribadat..utamakan yg lebih utama..jika kita gagal mengutamakan yg lebih utama boleh menyebabkan ibadat kita sia2 sahaja, malah sesetengahnya boleh mengakibatkan dosa pula..

Manusia selalu heboh mencari sesuatu yg bakal ditinggalkan, tak dihebohkan utk menyiapkan sesuatu yg bakal dibawa..... Renung-renungkanlah ... --

=====copy & paste dari email....utk renungan bersama